Drankjes bij de barbecue: sprankelend, fruitig, met of zonder alcohol – deze drankjes passen erbij
Gewoon je barbecuegerecht kopen en vervolgens nog snel een kratje bier aan je winkelkar toevoegen. Klaar. Voor velen is een biertje de klassieke BBQ-drank bij uitstek. Toegegeven: veel van de rokerige smaken van een barbecue gaan perfect samen met bier. Maar ook cocktails, limonades of wijn passen heel goed bij het BBQ-buffet. Welk drankje bij welk eten past en hoe je ook alcoholvrij je smaakpapillen kan verwennen, onthullen we hier.
Bier: de barbecue-allrounder past bijna bij alles
Bier is dé klassieker bij een barbecue. Het spreekt voor zich dat bij elke barbecue een koel blond biertje niet mag ontbreken. Veel mensen zijn nu eenmaal gepassioneerde bierdrinkers en verwachten een biertje als gast bij de barbecue van hun vrienden. De aroma’s in het bier gaan bijzonder goed samen met gegrild vlees en vullen de smaakbeleving perfect aan. Bij worst en rood vlees passen krachtige pilssoorten. Witbier smaakt goed bij vis, groenten en kip. Wie regionale producten belangrijk vindt, kiest best voor een streekbier. Wie nog met de auto moet rijden, zal blij zijn met een alcoholvrije optie.
Rood, rosé, wit: welke wijn bij de barbecue?
Witte wijn bij vis, rode wijn bij worst en waar past een rosé eigenlijk bij? Welke witte wijn past bijzonder goed bij gegrilde zalm? Enkele vuistregels helpen bij de keuze van een wijn voor de barbecue.
Witte wijn bij vis en wit vlees
De algemene regel is natuurlijk: wat goed smaakt, past. Wil je echter je drank goed afstemmen op de barbecuegerechten, dan kan je best witte wijn schenken bij vis en wit vlees, zoals kip. Witte wijn past ook goed bij een vegetarische barbecue met veel groenten. Droge witte wijn is geschikt als begeleider van het diner, terwijl zoete witte wijn het dessert afrondt.
De keuze van de juiste druivensoort is iets moeilijker en heeft natuurlijk veel te maken met de eigen voorkeur. Over het algemeen past Grüner Veltiner of Chardonnay goed bij mild gekruide gerechten. Bij sterker gekruide gerechten moet je een krachtigere witte wijn kiezen.
Met rode wijn wordt het krachtig en hartig
Vooral bij rood vlees is rode wijn een ideale begeleider. Meestal past bij een barbecue vooral een eerder lichte variant. Maar soms mag het ook een sterkere vino zijn. Een krachtige, droge wijn past goed bij donker vlees en kruidige gerechten. Een goede Primitivo is uitstekend bij worst, biefstuk en dergelijke. Maar als de thermometer bij een zomerbarbecue boven de dertig graden klimt, dan is zo'n wijn niet de juiste keuze. Voor hete zomermaanden zijn lichte, droge of halfdroge rode wijnen, zoals een Merlot geschikter.
Als God in Frankrijk: rosé bij de barbecue
Wie liever rosé drinkt dan witte wijn, kan die ook bij dezelfde gerechten drinken. Een echt geheim wapen is het in Frankrijk zo populaire drankje bij het dessert. Of het nu gaat om vruchtenkwark, ijs of gegrild fruit: de fruitige tonen ervan passen perfect bij de zoete finale van de barbecue.
Zelfgemaakte limonades voor het hele gezin
Zelfgemaakte limonades zijn een echte trend, vooral in de VS, waar de BBQ vandaan komt. Maar ook bij ons worden ze steeds populairder. Ze zijn niet alleen lekker en gezonder door minder suiker, maar ook snel klaargemaakt. Ze zijn alcoholvrij en dus ook geschikt voor kinderen. Deze dorstlessers passen echt bij alle barbecuegerechten. Hier zijn onze lievelingsrecepten:
Sprankelende drankjes, cocktails en punch bij het barbecue buffet: wanneer het iets bijzonders mag zijn
Soms wil je gewoon iets speciaals. Misschien nodig je gasten uit voor een verjaardagsbarbecuebuffet of wil je gewoon iets nieuws proberen. Sprankelende gemengde drankjes met schuimwijn, cocktails en zelfs punchbowls - met of zonder omwentelingen - zijn allemaal mogelijk. Wat dacht je van de cocktail Gilia Pink Grapefruit? Gewoon de fles openen en opdrinken. Je hebt geen barkeeper skills nodig. Ook cocktails met vers fruit zijn snel gemaakt. Gebruik onze limonaderecepten als basis. In combinatie met schuimwijn, wijn of misschien zelfs gin worden het echt goede zomercocktails.
Punch beleeft momenteel een revival. Doe gewoon een bessenmengsel in een punchkom en giet er naar wens bruisend water en Prosecco, wijn of zelfs druivensap bij. Met een beetje suikersiroop wordt het geheel lekker zoet. Verse munt en schijfjes citroen maken de smaak en het uiterlijk compleet. Even laten trekken, en klaar is kees! Zo heb je bij de barbecue een echt fris, lekker drankje dat er ook nog eens geweldig uitziet.