Het ideale barbecueverloop: stap voor stap naar barbecuesucces
Barbecueën, dat kan toch iedereen! Een vaak gehoorde reflex van veel barbecue-amateurs. En natuurlijk zit er een kern van waarheid in. De worst op de grill leggen, even wachten en hup: het eten is klaar. Maar let op: wil je van je barbecue echt een geslaagd culinair genot maken, dan moet je een tandje bijsteken. Lekker barbecueën vergt een goede planning en de naleving van enkele regels en tips. Stap voor stap onthullen wij wat echt belangrijk is bij het barbecueën.
Stap 1: Het eten klaarmaken voor de barbecue
Op de barbecue kan (bijna) alles wat in de smaak valt: groenten, vlees, vis, brood en zelfs fruit of ijs kunnen perfect gegrild worden. Maar natuurlijk vereist elk barbecuegerecht speciale technieken. Maar het perfecte barbecueën begint al veel vroeger. Meer bepaald bij de voorbereiding van het eten dat je gaat grillen.
Wanneer haal ik het voedsel uit de koelkast?
Om ervoor te zorgen dat het temperatuurverschil tussen het voedsel en de grill niet te groot is, kan vlees ongeveer een half uur tot een uur voor het grote moment uit de koelkast worden gehaald. Zo komt het eten op kamertemperatuur. Voor een dikke biefstuk kan dit zelfs tot twee uur duren. De aangepaste temperatuur zorgt ervoor dat vooral het vlees gelijkmatiger gaart.
Wanneer ontdooi ik vlees en diepgevroren barbecuegerechten?
Diepgevroren barbecuegerechten zijn bijzonder praktisch. Het kan al enige tijd voor de barbecue worden bereid en is op die manier ook meteen klaar om te grillen. Let in ieder geval op de ontdooitijden van het barbecuevoedsel. Als het vlees en de vis volgens de verpakking volledig ontdooid moeten zijn, maar dat nog niet zijn, kan dat leiden tot aanbranden aan de buitenkant terwijl alles van binnen nog altijd koud is. Waar je verder nog rekening mee moet houden voor het perfecte barbecuefeestje lees je in onze Checklist voor het perfecte barbecuefeestje:Tips voor het tuinfeest.
Om de juiste ontdooitijden te plannen bij het barbecueën met bofrost* grillgerechten, is het raadzaam de verpakking te bekijken. Ook online in de productshop vind je informatie op de pagina met productdetails onder het tabblad “Bereiding”. Hier worden de ontdooitijden gedetailleerd vermeld.
Ontdooitijden voor vlees en vis
Worstjes, zoals kippenworst of kaasworst met Emmentaler, zijn binnen vier tot vijf uur ontdooid. Bij grotere stukken vlees, zoals bij een barbecuepootje, duurt het langer. In dit geval bedraagt de ontdooitijd ongeveer acht uur. Sommige barbecuegerechten worden echter ook diepgevroren gegrild. Bij bofrost* zijn dat bijvoorbeeld de kipspiesjes en de hamburgersteaks.
Ontdooitijden voor vleesvrije producten
Ook vleesvrije barbecuegerechten moeten vaak ontdooien voordat ze op de grill gaan. Maar niet altijd. Sommige producten gaan meteen diepgevroren op de grill. Onder andere de bofrost* extra zoete maïs, aardappelkroketten met fijne kruiden en de bladerdeegkorfjes met prei, kip en spek. De Panino Pesto-Gouda is ook geweldig voor het barbecuebuffet. Deze laatste moet ongeveer 1,5 uur ontdooien.
Stap 2: Marineren
De barbecue staat klaar, maar hoe moet het vlees eigenlijk bereid worden? Gemarineerd vlees is bijzonder populair. Elke marinade geeft een heel bijzondere, eigen smaak. Koop eventueel voorgemarineerd vlees, zoals de kipmedaillons Thai Lemon. Een zelfgemaakte marinade kan natuurlijk ook. Wat je ook kiest, plan genoeg tijd in voor het marineren. De tijden variëren sterk en moeten absoluut gerespecteerd worden.
Stap 3: De grill voorverwarmen
Voordat je begint, moet de grill in ieder geval de juiste temperatuur hebben. Dat is de enige manier om met succes worstjes, steaks, barbecuekaas enzovoort te grillen. Het optimale moment om de gerechten op het rooster te plaatsen, is wanneer de bovenste kolen volledig bedekt zijn met een grijs laagje as. Dat is het geval na ongeveer 30 tot 40 minuten. De gasbarbecue bereikt iets sneller de juiste temperatuur, waardoor je na ongeveer tien minuten al kan beginnen.
(1000 g = € 53,31)
4 stuks = 480 g
Stap 4: Het vlees draaien
Hoe meer, hoe beter: deze regel geldt niet bij het draaien van vlees op de grill. Vlees moet over het algemeen zo weinig mogelijk en in het beste geval slechts één keer gedraaid worden tijdens het grillen. Anders wordt het gaarproces steeds weer onderbroken en blijft het vlees van binnen rauw terwijl het aan de buitenkant al bijna verbrand is.
Hoe moet het dan met groenten en vis?
Bij groenten is de situatie iets anders dan bij vlees. Maïskolven bijvoorbeeld worden tijdens het grillen best verschillende keren gedraaid. Andere groenten, zoals paprika en courgette, en ook vis worden doorgaans helemaal niet gedraaid. Zij worden op de schilzijde aan één kant op het rooster gegrild. Het is echter ook mogelijk om andere grilltechnieken te gebruiken, zoals de bereiding van groentespiezen. Die worden ook regelmatig gedraaid. Deze methode geldt ook voor vis die zonder velletje wordt bereid.
Stap 5: Houtskool afvoeren
Bij het weggooien van houtskool moet je voorzichtig zijn. Houtskool blijft vaak nog veel langer koken dan verwacht. Voor de zekerheid kan je best een nacht wachten. De volgende ochtend kunnen de kolen dan bij het restafval. In parken zijn vaak speciale brandvrije containers beschikbaar.
Stap 6: Het rooster schoonmaken
Na het barbecueën is voor het schoonmaken. Hoe vervelend! Zo denken veel mensen. Om het vuil te verwijderen, wordt het rooster het best direct na de maaltijd uitgebrand. Dat doe je door de barbecue enkele minuten op maximale temperatuur te verwarmen. Dat is snel gedaan. Zijn de vet- en etensresten weggebrand en is het rooster schoon? Dan volgt de laatste poetsbeurt met een speciale grillborstel. Deze reinigingsmethode is zacht, bijzonder gemakkelijk en vereist geen chemicaliën.
Om ervoor te zorgen dat het rooster klaar en schoon is voor de volgende barbecue, moet het onmiddellijk na het afkoelen worden gereinigd. Ook dat is niet zo ingewikkeld. De buitenkant van de barbecue kan je snel schoonmaken met afwasmiddel, warm water en een zachte spons. Gebruik geen metalen sponzen: gevaar voor krassen.
Je kan de grillplaat het beste één of twee keer per jaar schoonmaken. Maak gewoon een warm sopje en dompel de afzonderlijke bestanddelen daarin onder. Een dergelijk sopje is ook perfect voor de grillaccessoires van roestvrij staal of chroom.
Stap 7: Restjes bewaren
Idealiter worden etensresten natuurlijk vermeden. Maar als je toch wat over hebt, hoeft het niet in de vuilnisbak. Goed gegrild vlees en groenten smaken de volgende dag nog steeds heerlijk. Bewaar de etensresten bij voorkeur in de koelkast in een goed afgesloten bewaardoos.
Als je vingers nu echt beginnen te tintelen, hebben we ons doel bereikt en zeggen we: smakelijk en veel plezier met de barbecue!