Top 5 recepten voor bijgerechten bij de barbecue
De zomer is op dit moment volop aan de gang en het barbecueseizoen loopt op volle toeren. Als je door je receptideeën heen begint te raken of gewoon graag nieuwe dingen probeert en op zoek bent naar inspiratie, hebben we een aantal beproefde favorieten op een rijtje gezet, van fris en fruitig tot hartig mediterraans. Deze onweerstaanbare bijgerechten maken van de barbecuegerechten een bijzaak en restjes blijven aan het eind van de dag gegarandeerd niet in de kommetjes liggen.
Zomersalade met gegrilde perzik en maïs
Bij veel mensen is het de gewoonte dat elke gast iets meeneemt naar de barbecue. Een frisse, knapperige bladsalade is de klassieker bij uitstek en mag natuurlijk niet ontbreken. Heb je ooit al eens fruit in een salade gegeten (en dan bedoelen we geen fruitsalade)? Zo niet, probeer het dan eens uit, want niet alleen groenten zien er goed uit in een salade! De zomersalade met gegrilde perzik en maïs is gewoon fruitig, knapperig, fris en bovendien klaar in een handomdraai.
Het zoete fruit vormt een prachtig contrast met de pittige dressing. En als de barbecue toch aanstaat, waarom dan ook niet wat fruit grillen?
Groentemuffins
Het kan soms voelen alsof het een eeuwigheid duurt voordat de kolen gloeien en het eerste worstje op de barbecue belandt. Om te vermijden dat je maag tot achter in je knieën hangt, kan je de tijd overbruggen met kleine hapjes en fingerfood. De mediterrane groentemuffins zijn supersnel klaar.
De basis wordt gevormd door onze originele Franse botercroissants om zelf af te bakken, gevuld met mediterrane groenten, tomatenpuree en mozzarella. Zo eenvoudig en toch zo lekker. Ze zijn sneller weg dan dat je “groentemuffin” kan zeggen!
Mediterrane salade
Als je het liever wat minder fruitig hebt, is de mediterrane salade zeker een goede keuze. Zonder veel poespas en tamtam volstaat een klein aantal ingrediënten, maar dat maakt hem zeker niet minder lekker. De gegrilde groenten komen perfect tot hun recht dankzij de groene pesto en de edele pijnboompitten. Hij past bijzonder goed bij gevogelte, maar vormt ook een mooi duo met vegetarische alternatieven.
Koolsalade met gegrilde courgette
Broccoli, bloemkool en co. zijn niet alleen lekker als ze warm worden gecombineerd met aardappelen en vlees, maar zijn koud ook heerlijk als salade. Probeer zeker eens ons recept voor koolsalade met gegrilde courgette. Geroosterde cashewnoten zorgen voor een extra knapperig mondgevoel en het nootachtige aroma past perfect bij het zoete van de dadels.
Tip: Als je niet van geitenroomkaas houdt, kan je ook de klassieke roomkaas van koemelk gebruiken.
Salade met broccoli en bulgur en citroen-mosterdvinaigrette
Ben je aan het speculeren over restjes die je de volgende dag nog mee naar kantoor kan nemen? Dan moet je nog wat meer klaarmaken van de salade met broccoli en bulgur en citroen-mosterdvinaigrette. Deze salade is absoluut verslavend en heeft helemaal geen knoflook nodig.
Een tip van onze voedingsdeskundigen: Kook de broccoli in een ruime hoeveelheid heet water en gebruik het kookwater om de bulgur te bereiden. Want: Dat bevat vitaminen die in water oplosbaar zijn en tijdens het koken vanuit de broccoli in het kookwater terechtgekomen zijn. Zo gaat er niets verloren. Terwijl de broccoli afkoelt, kan je de paprika, de feta en de kerstomaatjes fijnhakken en de dressing mengen.
De salade is in minder dan 20 minuten klaar en smaakt de volgende dag minstens even lekker - als er tenminste nog iets over is.