Lactose-intolerantie, wat is dit en hoe gaat men daar het beste mee om? Wij geven u vele tips en antwoorden op frequent gestelde vragen. U voelt zich misselijk nadat u melk of yoghurt gegeten heeft? U heeft tijdens het ontbijt een lekkere muesli gegeten en daarna voelt u zich ziek? Dat zou aan de melksuiker kunnen liggen. De symptomen kunnen heel verschillend zijn. Ze gaan van een licht opgezwollen gevoel tot waterige diarree. Hoewel ca. 15% van de bevolking getroffen is, verstrijken er soms maanden tot de persoon in kwestie de redenen voor zijn klachten gevonden heeft.
Mensen, die lijden aan lactose-intolerantie, kunnen melksuiker (=lactose) niet of slechts onvolledig verteren.
Vereenvoudigd kan men zich lactose voorstellen als twee parels die met een snoer verbonden zijn. Tijdens de spijsvertering wordt het verbindingssnoer met behulp van een schaar doorgesneden, zodat de parels gescheiden worden. De verschillende “parels” kunnen nu door het lichaam worden opgenomen.
In de darm neemt het enzyme lactase deze schaarfunctie over. De lactase splitst de lactose in de twee enkelvoudige suikers glucose (druivensuiker) en galactose. Bij mensen, die aan lactose-intolerantie lijden, ontbreekt het enzyme lactase of is deze in een te geringe hoeveelheid beschikbaar.
Door het lactasegebrek wordt de lactose slechts onvoldoende verteerd en komt uiteindelijk onverteerd in de dikke darm. Daar leidt dit tot verschillende ongewenste reacties. De gevolgen zijn een opgezwollen gevoel en diarree evenals buikkrampen, tot zelfs overgeven.
Buikpijn, misselijkheid, braken, diarree of een opgezwollen gevoel zijn de meest voorkomende symptomen. Verder kunnen niet specifieke klachten zoals vermoeidheid, slapheid, depressief gevoel, uitputting, duizeligheid, misselijk gevoel in de ochtend, hoofdpijn, slaapstoornissen en concentratieproblemen optreden.
Wanneer u aan een of meerdere van deze klachten lijdt en regelmatig melkproducten gebruikt, dan moet rekening gehouden worden met een lactose-intolerantie.
Om dit te weten , zou u ongeveer een week lang alle melkproducten moeten vermijden. Verbeteren nu de symptomen en worden ze slechter wanneer u opnieuw melk drinkt dan is een lactose-intolerantie waarschijnlijk. In dit geval moet u zich door een arts laten onderzoeken. Spreek met uw huisarts.
In de regel zal men dan een lactose-intolerantietest uitvoeren.
Lactose komt alleen voor in melk van zoogdieren en moedermelk. De concentratie van de lactose is afhankelijk van het betreffende soort.
Soort | Lactosegehalte |
Moedermelk | 7,0% |
Paardenmelk | 6,2% |
Koemelk | 4,8% |
Geitenmelk | 4,4% |
Melkproducten: Melk in alle variaties, dus ook botermelk en zuivelproducten, yoghurt, room, zure room, kwark, boter evenals kaas en kaasbereidingen
Brood & banketbakkerijwaren: Brood en gebaksoorten, die met melk en melkproducten bereid worden, taarten, wafels, koekjes, en nog veel meer
Kant en klaar gerechten: Bijvoorbeeld pizza’s die kaas bevatten
Worst: Worstwaren (bijvoorbeeld kookworsten of leverworst), waaraan lactose is toegevoegd
Lactose wordt ook als technologische hulpstof in levensmiddelen gebruikt. Melksuiker stabiliseert kleuren en bindt water. Daarom vindt men lactose bijvoorbeeld ook in kruidenmengsels. In de regel worden deze zeer kleine hoeveelheden echter bij lactose-intolerantie verdragen.
Wie aan een lactose-intolerantie lijdt, hoeft niet te panikeren, want veel levensmiddelen bevatten van natuur uit geen lactose:
Dikwijls worden ook geringe hoeveelheden melksuiker verdragen. Zure melkproducten zoals yoghurt of kwark kunnen door de melkzuurbacteriën het lichaam helpen de lactose beter te verteren.
Ook met een lactose-intolerantie kan u van bepaalde bofrost*producten genieten.
Eindelijk vanille-ijs, lasagne of pizza kunnen eten… Mensen met een lactose-intolerantie durven hieraan nauwelijks te denken.. Met bofrost*free zijn er nu 10 lactosevrije heerlijke producten, die uw wens vervullen.
Onze lactosevrije bofrost*free producten zijn met melk gemaakt, waarbij de lactose op voorhand in zijn twee enkelvoudige suikers opgesplitst werden. Met een restlactosegehalte van minder dan 0,1 g/ 100 g product zijn deze producten goed verteerbaar en daarbij ongelofelijk lekker. Zo smaakt het product bijna als het origineel.
Met behulp van onze allergenenlijst vindt u snel en comfortabel alle bofrost*producten, die zonder het ingrediënt lactose en voor uw voeding geschikt zijn.
Zo zijn bijvoorbeeld alle natuurlijke fruit-, groente-, vis- en vleesproducten aan te bevelen. Er zijn echter ook verder verwerkte bofrost*producten, die geschikt zijn voor een voeding zonder lactose alsook bofrost*free.