De Nutri-Score is een vrijwillig systeem voor levensmiddelen met een kleurenschaal met 5 niveaus, van A (donkergroen) tot E (rood). Deze is bedoeld om de consument te begeleiden bij het aankopen van levensmiddelen. De kleuren geven aan of het product geschikt is voor een gezonde dagelijkse basisvoeding (groen) of eerder voor occasioneel gebruik (rood).
Het product wordt in zijn geheel beoordeeld op basis van de voedingswaarden en de ingrediënten. Het resultaat wordt aangegeven met een gekleurde letter.
De Nutri-Score is slechts een schematische voorstelling - daarom is het belangrijk dat de klant zelf controleert of het product geschikt is voor zijn individuele behoeften en de vereisten voor zijn persoonlijke dieet.
Eenzelfde logo, eenzelfde product, maar een nieuwe berekening van de Nutri-score:
Om te beginnen: Er is niets veranderd aan de samenstelling en voedingswaarden van onze producten. Alleen de formule om de Nutri-score te berekenen werd aangepast.
Op 1 januari 2024, na meer dan 5 jaar sinds de introductie, werd de nieuwe berekening van de Nutri-Score officieel gemaakt. De nieuwe berekende Nutri-Score is vanaf nu al aangegeven op onze website. Deze nieuwe Nutri-Score zal natuurlijk ook op onze verpakkingen worden aangepast. Voor sommige producten is dit al het geval en voor de meeste producten zal de omschakeling geleidelijk aan gebeuren. De reeds geproduceerde verpakkingen zullen het eerst worden opgebruikt en bij het produceren van nieuwe verpakkingen zal ook de nieuwe Nutri-Score hierop worden aangeduid. Hiermee willen we onnodig verpakkingsafval vermijden.
Let op: Tijdens de omschakeling kan het zijn dat de Nutri-Score die op de verpakking staat tijdelijk niet overeenkomt met de score die op onze website staat. Op de website staat steeds de nieuwe Nutri-Score.
Wat geeft de Nutri-Score aan?
- Het is bedoeld om consumenten te helpen bij het kiezen van voedingsmiddelen binnen een bepaalde productcategorie zoals kant-en-klaarmaaltijden, pizza, diepvriesfruit en -groenten om zo een evenwichtige voeding te ondersteunen.
- De Nutri-Score evalueert elk voedingsmiddel volgens gunstige en ongunstige voedingscriteria.
- Fruit, groenten en een hoog gehalte aan voedingsstoffen zoals vezels en eiwitten worden beschouwd als gunstige voedingscriteria voor de berekening van de Nutri-Score.
- Verzadigde vetzuren, een hoog suikergehalte en een hoog natriumgehalte (zout) worden als ongunstige voedingscriteria beoordeeld.
- Voedingsmiddelen en producten met een groene score zoals A en B maken deel uit van een gezonde, dagelijkse basisvoeding.
- Producten met een rode score zoals D en E zijn daarentegen enkel bedoeld voor occasionele consumptie: deze producten zijn niet per definitie "ongezond" of "slecht", en hebben ook een plaats in een evenwichtig dieet.
De berekening van de Nutri-Score is gebaseerd op de nieuwste inzichten van de voedingswetenschap. Doordat deze kennis voortdurend evolueert kan de Nutri-Score ook regelmatig worden herzien en aangepast.
Als je vragen hebt over de nieuwe Nutri-Score berekening, staan onze collega's van de klantendienst voor je klaar.